Saç biti insan bedenine yerleşen parazitler arasında en sık görülenidir, diğer parazitlerden (kene, pire, tahta kurusu vs) ve vücudun diğer bölgelerinde (kasık, beden, kaş, kirpik, elbise vs) yerleşen bitlerin tamamından daha fazla rastlanır. Saçın köküne yapışık şekilde yumurtlar ve yumurtadan çıkan parazit olgunlaşıp ciltteki kan damarlarından beslenir ve yaşamını burada sürdürür. 1-4 mm büyüklüğünde, kanatsız, kanla beslenen bir canlıdır. Genel adı Pediculozis’tir ve yerleştiği yere göre kapitis, pubis (etek bölgesi), humanus (gövde), palpebralis (kirpik) gibi alt cinsleri vardır. Saç biti pedikulozis kapitistir.
Saçlı deriyi küçük delikler halinde zedelediği için kaşıntı yapar ki en sık bulgu bezdirici kafa kaşıntısıdır.
Sirke ya da yavşak denilen yumurta doğurur, yavru 10 günde yumurtadan çıkar ve kendi beslenmeye başlar. Yakın ilişkideki kişilere direkt bit olarak bulaşabileceği gibi sirkeyle de bulaşabilir. Tedavisinde bulaşıcılığın çok kolay olduğu gözardı edilmemeli ve birlikte yaşayan insanlar dikkatle kontrol edilmelidir.
Saç Biti Bulaşır mı?
Baş biti, genellikle başında bit olan bir kişinin saçından doğrudan temasla bulaşır. Bit, daha çok kız çocuklarında olmak üzere 12 yaş altı çocuklarda daha sık görülmektedir. Baş biti, kirli veya temiz saç ayırt etmeden insandan bulaşır. Bu, oyun sırasında, sarılmayla ya da birlikte yakın bir şekilde çalışırken yaşanabileceği gibi ortak kullanılabilen şapka, bone, yastık, yatak örtüsü, koltuk ve başörtüsü benzeri eşyalar yolu ile de gerçekleşebilir. Saçın kısa veya uzun olması çok fark etmez, 1 cm’e kadar kısa saçlarda dahi yaşayabilirler. Daha kısa kesilen saçta tutunmaları daha zor olduğu için yerleşme ve çoğalma ihtimali daha düşüktür. Eskiden beri askerlerin saçının kısa tutulmasında en önemli etken bitin yaygınlığıdır.
Baş biti, çok hızlı bir şekilde yayılabilmektedir. Özellikle insanların toplu olarak bulundukları okullar, kamplar, çocuk yuvaları, bakım evleri, öğrenci yurtları gibi yerlerde daha kolay bulaşabilmektedir.
Saç Biti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavisi son derece kolay ve başarılıdır. Önemli olan doğru ilacın doğru şekilde kullanılmasıdır. Son yıllarda yaygınlaşan biti havasız bırakarak, boğularak öldüren dimetikon grubu ilaçlar kullanılmaktadır. Dimetikon içeren ilaçlar biti % 100 yok eder ve bilinen hiçbir yan etkisi yoktur, eskiden daha çok böcek zehri içeren ilaçlar kullanılırdı, ancak zararları, parazitin ilacı tanıması sonucu başarısının düşük olması sebebiyle kullanımı giderek azalmaktadır.